سفارش تبلیغ
صبا ویژن

بیا تو ج‍‍‍ـــوان،اسرارموفقیت،ازدواج
 
لینک های ویژه
لینک های ویژه
تست روانشناسی
ازدواج
مطالب جالب
ابراز احساسات یک ببر
تصویر شگفت انگیز ( حتما ببین )
تبلیغات اتوبوسی+عکس
پورشه پانرما علی دایی+عکس
تصاویـر عـاشقـانـه و رومـانتیـک
آموزش درست کردن سبزه عید نوروز
دکوراسیون منزل
مراحل درس خواندن+عکس
مطالب مفید خانه داری
برترین های وسایل الکترونیکی سال 2012
پراید سال
معرفی بزرگ ترین کارفرمایان در جهان
ویلایی در ایران که شبیه کاخ سفید است!
چک کردن تناسب وزن با قدتان
معرفی آرم خودرو ها و معانی آنها
10 نابغه برتر جهان را بشناسید
اسم شما به ژاپنی یعنی چه؟
اصول طلایی ست کردن لباس و نحوه انتخاب آن
خانواده ای که عکس خودشان را در اینترنت پخش کردند!! +18
خواص ازدواج برای دختر خانم ها!!+طنز
آب بازی دختران و پسران در پارک
نکته های جالب وخواندنی
قانـــون دانــــه
دوست دارم (I LOVE YOU)
ایرانیها در بهشت و جهنم
سنجابی که عکس خانوادگی را خراب کرد
بتکار جالب یک شهروند برای تحریم ایران خودرو
عکس فوق العاده زیبا از نزدیکترین نمای چشم انسان
تخت جمشید در میان شهرهای شگفتانگیز دنیا
ساختمان های عجیب در جهان
فلش جالب دیدنی
چند تمرین برای تقویت حافظه
چه چیزی فصلها را می سازد؟
روش تزئین اتاق کودک
عکس از نزدیکترین نمای چشم انسان
چند SMS جالب
اشعار طنز -حتما بخوانید
یه چیز خنده دار
زیباترین دختربچه سال از نظر گوگل
تبلیغات قدیمی و خاطره انگیز2
تبلیغات قدیمی و خاطره انگیز1
پل دو بعدی
چرا باید به ایران افتخار کنیم ؟
دانستنیهای بمب اتم
حجرالاسود چیست؟
ثانیه ها
کدام درست است
.
.
.

الکل در زمان ما کاربرد فراوانی در صنایع‏گوناگون پیدا کرده است; فی المثل استفاده از الکل برای ساخت‏داروها به اندازه‏ای است که برخی آن را کلید داروسازی دانسته‏اند.هم چنین الکل در صنایع تبدیلی، آرایشی و امور پزشکی و درآزمایشگاه‏ها به منظور نگهداری قطعات بدن انسان یا حیوان مورداستفاده قرار می‏گیرد.

مقدمه
الکل و آثار آن از دیر باز برای بشر شناخته شده‏است. هر چند حقیقت‏و چگونگی عمل تخمیر، در سده اخیر مورد شناسایی قرار گرفته،ولی اصل این پدیده، از قدیمی‏ترین اعمال شیمیایی است که تا به‏حال شناخته‏اند.
قرن‏ها پیش یکی از دانشمندان اسلامی به نام محمدبن زکریای‏رازی (متوفی به سال 311 ه.ق) از تقطیر بخار شراب، ماده‏ای به‏دست آورد که می‏توانست علاوه بر کاربرد پزشکی به عنوان بهترین‏حلال شیمیایی مورد استفاده قرار گیرد، وی این ماده را«الکحل‏»نامید. (1) .

دلیل این نام‏گذاری دقیقا معلوم نیست، ممکن است علت آن،اهمیت فراوان الکل در دانش کیمیا باشد. (2) «کحل‏» به معنای سرمه‏است و در ادبیات ما چیزی را که ارزش زیاد داشته و کمیاب است، به‏سرمه چشم تشبیه می‏کنند:
ای اصل تو را برهمه احرار تقدم.     خاک قدمت‏سرمه بینایی مردم.
نیز ممکن است این نام‏گذاری، اشاره به طرز تهیه الکل در آن زمان‏باشد، چرا که اولین بار الکل از طریق تقطیر مکرر شراب به دست آمد.پس وجه تسمیه، تشابه الکل به سرمه، در چگونگی تهیه آن‏هاست.هر دو با زحمت تهیه می‏شود و همان طور که سرمه، جوهر سنگ‏معینی است که از ساییدن آن به دست می‏آید، الکل نیز جوهر شراب‏است که از تقطیر آن حاصل می‏شود. (3) .

اهمیت الکل
چنان که خواهیم دید الکل در زمان ما کاربرد فراوانی در صنایع‏گوناگون پیدا کرده است; فی المثل استفاده از الکل برای ساخت‏داروها به اندازه‏ای است که برخی آن را کلید داروسازی دانسته‏اند.هم چنین الکل در صنایع تبدیلی، آرایشی و امور پزشکی و درآزمایشگاه‏ها به منظور نگهداری قطعات بدن انسان یا حیوان مورداستفاده قرار می‏گیرد.

از این رو، عموم مردم مسلمان به ویژه صنعت کاران ودست‏اندرکاران امور فوق همگی نیازمند شناخت احکام شرعی‏مربوط به الکل می‏باشند. پرسش‏هایی که از سوی مردم، اساتید ودانشجویان رشته‏های مربوط مطرح می‏شود، نشان دهنده اهمیتی‏است که این موضوع در زندگی روزمره دارد.
از سوی دیگر به نظر می‏رسد آن چه که در برخی از رساله‏های‏عملیه و پاسخ به استفتائات ذکر می‏شود، پاسخ‏گوی نیاز فوق به طورکامل نیست، مثلا فرموده‏اند: «الکل صنعتی که برای رنگ کردن درب‏و میز و صندلی و مانند این ها به کار می‏برند، اگر انسان نداند از چیزی‏که مست کننده و روان است درست کرده‏اند، پاک می‏باشد». یا درپاسخ به استفتای مربوط چنین آمده:«الکل اگر مسکر مایع بالاصالة‏است نجس و الا پاک می‏باشد».
بدیهی است مقصود از «الکل صنعتی‏» در عبارت نخست، به‏قرینه مثال‏هایی که آورده‏اند، الکلی است که در صنعت‏به کار گرفته‏می‏شود و حکم الکلی که در امور پزشکی مثلا کاربرد دارد، بیان نشده‏است. مگر این که به تنقیح مناط، حکم سایر انواع الکل فهمیده شودکه آن هم از دست عامی ساخته نیست. در عبارت دوم نیز، تشخیص‏موضوع برعهده مکلف گذاشته شده و روشن است که این گونه پاسخ‏دادن در صورتی مفید است که اشتباه در مصداق خارجی بوده باشد.زیرا در این موارد است که با اجرای اصول عملیه، پاک یا حلال بودن‏آن ثابت می‏شود. ولی اشتباه همیشه در مصداق خارجی نیست; مثلااگر بدانیم الکل بالفعل مست کننده نبوده بلکه مسموم کننده است‏ولی می‏تواند براثر مخلوط شدن با مایع دیگری چون آب، حالت‏مست‏کنندگی پیدا کند، این جاست که فقیه می‏بایست دخالت کند وحکم مسئله را بگوید، زیرا تردید در گستره یک موضوع شرعی است‏و حل آن از دست عامی ساخته نیست.
توضیح بیش تر این که نظریات فقیه در موضوعات بر دو گونه‏است: گاهی فقیه در «موضوعات صرفه‏» نظر می‏دهد; مثلا به فرض،در رساله مناسک حج، محل دقیق و خارجی حدودی را که درروایات برای منی یا عرفات بیان شده تعیین می‏کند. این در واقع‏تفضل فقیه است و می‏توان کار او را «کارشناسی موضوعی‏» نامید. والبته قول او از باب خبر ثقه و یا شهادت بینه حجت است و می‏تواندبا تشخیص کارشناس دیگر که حتی فقیه هم نیست در تعارض بیفتد.
اما بار دیگر فقیه «کارشناسی فقهی‏» می‏کند; مثلا در رساله بیان‏می‏کند که تغیر تقدیری در آب کر یا جاری، حکم تغیر فعلی را ندارد.این‏جا مسئله تعیین محدوده موضوع شرعی مطرح است و ارجاع آن‏به عامی شایسته نیست. چنان که نظر او نه از باب بینه یا خبر ثقه درموضوعات، بلکه از باب تقلید در مسائل شرعی حجت است و بایدبه فقیه اعلم رجوع کرد.
احکام مربوط به الکل نیز در بخشی از آن چنین است، چرا که این‏فقیه است که باید تشخیص دهد که آیا «مسکر بالعلاج‏» حکم «مسکربالفعل‏» را دارد یا ندارد. (4) و آیا تبخیر شراب و تقطیر بخار برخاسته ازآن، مصداق استحاله است‏یا خیر.

پیشینه تحقیق
در بسیاری از مسائل فقهی که امروزه مطرح است، شناخت موضوع،تاثیر به سزایی در به دست آوردن حکم از ادله فقهی دارد. موضوع‏نجاست الکل نیز از این قاعده بیرون نیست.
برخی از فقیهان، هم چون شهید بزرگوار آیة‏الله سیدمحمدباقر -صدر، به این مهم توجه داشته‏اند. ایشان در بحث‏های استدلالی‏خویش، با اشاره به ساختمان شیمیایی الکل، انواع الکل‏ها را به‏عنوان مقدمه‏ای برای شناخت‏حکم، مورد بررسی قرار داده‏اند. (5) .
مرحوم آیة‏الله خویی نیز در مباحث فقهی خود، به هنگام بحث ازنجاست‏خمر، موضوع نجاست الکل را مطرح ساخته و راه‏های‏گوناگونی برای اثبات طهارت آن ارائه کرده‏اند. (6) .
فقیهان دیگر نیز در رساله‏های عملیه و یا در پاسخ به استفتائات،حکم الکل و استفاده از آن را کم و بیش مطرح کرده‏اند. مرحوم آیة‏الله‏حکیم، هر گونه الکلی را نجس دانسته است. امام راحل و آیة‏الله‏گلپایگانی - قدهما - ، میان الکل صنعتی و الکل تخمیری فرق‏گذاشته‏اند.
علاوه بر این ها چندین سال قبل، کتابی مختصر تحت عنوان‏«ترکیبات الکل از نظر فقه اسلامی‏» از سوی دارالتبلیغ اسلامی قم‏انتشار یافت که از جهاتی پاسخ‏گوی نیاز حاضر نبود هر چند راه‏گشای‏مباحث آتی قرار گرفت. (7) .

تقسیم مطالب
با توجه به آن چه گذشت، سعی شده تا در این نوشتار، جنبه‏های‏گوناگون موضوعی و حکمی الکل مورد بررسی قرارگیرد. در این راستابا مطالعه منابع معتبر علمی، شناخت کاملی از موضوع پژوهش(الکل و ترکیبات آن) به دست آمد، آن گاه طی چند جلسه با دوستان‏فاضل حوزوی مسئله مورد کنکاش فقهی قرار گرفت. آن چه در پیش‏روست نتیجه تلاش‏های فوق می‏باشد. بدان امید که پاسخ‏گوی نیازحاضر بوده، پژوهش‏گران مسائل فقهی را مفیدافتد.
به هر حال، مباحث مطروحه در سه قسمت ارائه می‏شود: ابتدا درفصل مقدماتی، مطالبی مربوط به شناخت اجمالی ماهیت الکل وانواع آن، ویژگی‏های الکل و روش‏های تهیه آن تقدیم می‏گردد.
البته ممکن است مطالب این فصل، بیگانه با موضوع نوشتار جلوه‏کند. ولی در لابه لای مطالب کتاب ازتمام آن چه در این جا آمده بهره‏خواهیم برد.
از آن جا که شناخت‏حکم الکل، پایه در شناخت احکام خمر ومشروبات الکلی دارد، لازم بود به عنوان مبنای بحث، نجس بودن‏خمر و انواع مشروبات الکلی را مورد بررسی قرار دهیم چرا که اگر به‏فرض، خمر پاک باشد، الکل نیز که جوهر و ماده اصلی آن است، پاک‏خواهدبود.
از این رو، فصل دیگری را به نجاست‏خمر و سایر مشروبات‏الکلی اختصاص داده و در آن ابتدا ادله نجاست و یا طهارت خمر وسپس دلایل نجاست و یا طهارت سایر مسکرات را مورد ارزیابی قرارداده‏ایم.

در فصل آخر نیز الکل و کاربردهای آن از نظر شرع مورد بررسی‏قرار گرفته است. در این قسمت، ابتدا موضوع نجاست الکل صنعتی‏و سپس الکل تخمیری از نظر ادله فقهی و فتوای فقیهان مورد مطالعه‏قرار گرفته و سپس موضوعاتی نظیر تولید الکل، استفاده از آن درجریان تولید کالاها، خرید و فروش و مصرف کالاهایی چون نوشابه،دارو، ادکلن و مانند این ها، از نظر شرعی مورد بحث قرار گرفته است.


[ دوشنبه 86/5/22 ] [ 11:35 عصر ] [ مهدی ] [ دلنوشته () ]
.: Weblog Themes By farshadpour@usa.com :.

درباره وبلاگ

از اینکه در کنارم هستی بسیار شادم ، بودنت به من کمک میکند که دریابم دنیا چقدر زیباست.
روانشناسی
دانستنیهای پزشکی
10 ماده غذایی برای تقویت هوش
ورزشی برای تقویت مغزولاغری
بهترین رژیم غذایی برای پوست شما
غذاهایی که نباید با هم خورده شوند
دانستنی جالب درمورد محدودیت های بدن ما
15 خوراکی افزایش دهنده طول عمر
تصاویر متحرک از ورزش های مناسب صبحگاهی
علت خونریزی مکرر بینی
8 مادهی مغذی برای خوش اندامی
شادابی پوست با عسل
چهار نکته در مورد دندانها
تغذیه در سرما خوردگی
تغذیه در دوران شیردهی
نکاتی درباره طبخ غذا
دشمنان پوست
بیماری MS ، بیماری سیستم اعصاب مرکزی
12 روش ساده براى تقویت مغز
تأثیر اعجاب انگیز انجیر و زیتون در بدن
ترتیب حرکات ورزشی
6 نوع غذا برای حفظ جوانی
استخوان‌ها به چه نیاز دارند؟
عسل معجزه علم تغذیه
آیا شما هم نفخ شکم دارید
خواص غذایی و سلامتی کاهو
5 راه براى از بین بردن خستگى
تأثیر مثبت برخی ورزشها بر رشد استخوان
پنج توصیه غذایی برای افزایش هوش
نفس کشیدن را یاد بگیرید
پوستی سالم برای همه
با کمردرد خداحافظی کنیم
10 ماده غذایی مناسب
خودسرانه به کسی دارو ندهید
تغذیه مناسب؛ کلید زیبایی موها
.
.
.
.
.